Weekopties

Weekopties

 

Eindelijk heeft Nederland weer iets om trots op te zijn.

Hoewel ik altijd al opties de mooiste uitvinding na het wiel noemde, zou ik de weekopties op de AEX-index , als de uitvinding van de luchtband willen kwalificeren.

Voor zover mij bekend, hebben we als je Chicago even vergeet, met die weekopties een unicum.

 

Oké, het spel is nog maar net begonnen en er zijn nogal wat verbeteringen aan te brengen en nog wat wensen te vervullen, maar de fundamenten zijn gelegd.

 

De weekopties zie ik  –vooral als er wat meer series zouden komen-  als een weergaloos mooi instrument om de normaal gebruikelijke strategieën bij te sturen en tevens om op voorhand een deel van de revenuen op de langer lopende optieconstructies te fixeren.

Door de snelle wegsmelting van de weekpremies kan er prima tegen langer lopende posities in geschreven worden.

 

Bestaande strategieën die verkeerd dreigen te lopen, kun je nu ook kortstondig hedgen en indien nodig deze hedge, direct na de expiratie van de lopende weekopties, met weekopties uit de direct daarop volgende serie nogmaals herhalen.

Wat te denken van de  vele combinatiemogelijkheden met AEX trackers, lirics,  speeders, CFD’s, lang lopende opties, futures en turbo’s ?

Dit is voor elke derivatenconstructeur toch één grote snoepwinkel !

Er zijn nu prachtige mogelijkheden om per week al een stukje winst op nog lopende combinaties vast te leggen, hetgeen tot voor kort op zo’n simpele wijze lang niet zo eenvoudig was.

De beheersbaarheid en risicobewaking, zijn met deze mogelijkheden optimaal te noemen.

Met deze nieuwe extra’s wordt namelijk een maximale fine-tuning mogelijk.

Via een goed optie-analyseprogramma is e.e.a. glashelder in beeld te brengen.

 

Een leuke bijkomstigheid is dat er, nu elke vrijdag, twee weekseries tegelijk lopen.

Uiteraard de serie die ’s middags om 4 uur expireert, maar ook, vanaf  ’s morgens zo even na 9 uur, ook al de serie voor de volgende week.

Je kunt dus gedurende één dag op twee sporen tegelijk rijden.

Wanneer men ‘in nood gezeten, geen uitkomst ziet’ kan men niet alleen geruisloos van de ene naar de andere serie overstappen, maar ook, als de expiratie van de aflopende serie verkeerd dreigt te lopen, omdat de benodigde strike in die serie ontbreekt, (wat helaas nog al een voorkomt)  kun je deze even ‘lenen’ bij de volgende serie. Dikwijls is dat net genoeg om de aflopende serie  tot ’s middags

4 uur in evenwicht te houden.

Uiteraard niet vergeten, om direct na 4 uur, deze geleende optie(s) weer terug te draaien.

 

Momenteel zijn er nog legio klachten over een te beperkt aantal opties bij de introductie van de weekopties en het (veel) te laat aanmaken van aanvullende optieseries. Dit te laat aanmaken was bij de maandopties ook al een probleem, maar dat zal uiteindelijk toch wel een keer opgelost gaan worden, hoop ik.

Ook is het nu meer regel dan uitzondering dat zelfs de meest  bekende brokers van het bestaan van een zojuist aangemaakte optie niets afweten. Dit terwijl zo’n onbekende optie wel degelijk bestaat en er ,niet zelden, door degenen die het wél wisten, al honderden zijn verhandeld ! Naar het schijnt lopen de Amerikaanse brokers, met de AEX-weekopties, zelfs consequent een gehele dag achter.

Het is dus wel noodzaak om de gehele dag de site van Euronext op het scherm te hebben en met grote frequentie te kijken of er al een nieuwe optie het levenslicht heeft aanschouwd. Heeft de broker hem niet, dan dit per omgaand melden !

Doorgaans is hij dan met een kwartier, alsnog ingevoegd.

 

Een veel gehoorde klacht is ook, dat bij het aanmaken van een nieuwe serie, de strikes zo dicht bij de spotprijs liggen dat de schrijvers, in eerste instantie, buiten de boot vallen.

Anderzijds moet je je ook realiseren dat de weekopties een geheel nieuw product zijn en dat deze aanloopproblemen, wanneer dit product eenmaal aanslaat, zeker zal worden opgelost.

Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd.

 

Voor de brokers gaat, qua omzet, de vlag helemaal in top.

Als ik naar mijn eigen aantal transacties kijk, zullen deze minimaal verdrievoudigen.

Wanneer het aantal opties binnen de weekseries groter wordt en straks zowel voor koper als schrijver soelaas biedt, zal mijns inziens de omzet helemaal exploderen.

Wellicht kan dat enigszins ten koste van de omzet in de maandopties gaan, maar het moet wel heel gek lopen als de totale omzet niet een enorme up-swing gaat krijgen.

Er gaan immers gemiddeld 4,3 weken in één maand !

 

Het kan toch bijna niet anders dan dat dit op langere termijn ook gunstig op de transactietarieven gaat uitwerken.  In Amerika wordt voor een optie op de SPX slecht $ 1,77 betaald !  Ook is de margin veel lager en is elke rekening voor een extreem hoog bedrag verzekerd.

Vanwege het op de Amerikaanse indexen praktisch ontbreken van gaps, is het ook buitengewoon geschikt om het trendneutrale Tarbo-systeem daar op te handelen.

Maar helaas, voor het fenomeen weekopties moet je toch echt in Nederland zijn.

 

Zoals gezegd, het aantal optiecombinaties wat binnenkort op de AEX mogelijk gaat worden (en al gedeeltelijk is) lijkt mij straks één groot feest voor strategie- bouwers.

Zal ‘kopen en hopen’ dan toch nog weldra door ‘simuleren en construeren’ verdrongen worden ? Stijgende of kwakkelende beurs, het maakt bij deze laatste aanpak niet meer uit. Met dit scala aan steeds betere tools ziet de beleggings-toekomst er, althans in dat opzicht, zeer zonnig uit.

 

Happy Trading,

 

Jan Breestraat                                                                                                       januari 2007

Docent 100% trendneutrale beurssystemen

www.tarbo.nl