Klik hier voor...Glazen bol 1 Glazen bol 2 Glazen bol 3 Glazen bol 4

 

Beleggen zonder glazen bol !   deel 1                              

Wat was het toch een prachtig feest toen in vorige decennia de beurskoersen jaar na jaar stegen of het de gewoonste zaak van de wereld was.

Oh, oh wat had mijn collega het toch goed voor elkaar met al die zorgvuldig door hem geselecteerde beleggingsfondsen met hun torenhoge sharp-ratio’s en later met hun imponerende rij sterren achter, de toch al zo fraaie, fondsnaam.

 

Wat kon hem, met zoveel knappe koppen achter m’n beleggingen, nou nog helemaal

gebeuren ?

Beleggen was toch een “vak” wat je aan specialisten moest overlaten ?

Die jongens in hun futuristische kantoorpanden, kenden het klappen van de zweep, dat waren apen die je niet meer behoefde te leren klimmen . . .

Zijn appeltjes voor de dorst stapelden zich dan ook tot ongekende hoogten op.

Hoe kwamen die boys toch aan hun nimmer falende glazen bol ?

 

Hoe groot was echter de ontgoocheling toen bleek dat die prachtige resultaten misschien toch niet helemaal  gerelateerd bleken te zijn aan vakmanschap, fenomenaal inzicht, know how, risico beheersing, money management en diep doordacht planmatig vermogensbeheer.

 

Dat werd pijnlijk duidelijk toen de beurzen begonnen te dalen en zelf sommige van zijn superfondsen met de dalingen voorop gingen lopen !

Het werden als het ware negatieve out-performers, om in vaktaal te blijven.

Waren al die succesvolle fondsbeheerders dan niets anders dan ‘mooiweerzeilers’  geweest, die al met het eerste verkeerde briesje versneld de bodem van de beleggingsbaai opzochten ?

 

Hij had het kunnen weten op het moment dat een buurman van hem (na het minzaam aanhoren van zijn triomfverhalen over z’n collectie superfondsen), schamper opmerkte dat z’n dochtertje van drie jaar, óók 33 % rendement had gemaakt !

Nadat m’n collega kennelijk nogal verbaasd had gekeken, vertelde de buurman dat hij voor haar gewoon een AEX tracker had gekocht en de AEX “gewoon uit zichzelf” 33% was gestegen.

Vooral door die quasi onschuldige toevoeging “gewoon uit zichzelf” had m’n collega op dat moment even weinig tekst meer.

Een jaar later was echter ook die 33% winst net zo nadrukkelijk verdwenen als al die appeltjes voor de dorst, dat maakte op dat punt dus geen enkel verschil.

 

Na dit voorval, wat velen van u zullen herkennen, vroeg me wel af hoe het kan gebeuren dat gerenommeerde fondsen allemaal tegelijk falen en er niet één kans zag om het kapitaal, van m’n hardwerkende collega, ook maar enigszins op peil te houden. Was gewoon rechttoe rechtaan beleggen eigenlijk wel een vak ?

Was het niet meer van, hoe de wind waait, waait m’n jasje ?

 

Inmiddels schrijven we bijna 2006 en ik heb weinig fiducie dat er op dat gebied erg veel is veranderd. De geschiedenis zou zich dus best wel weer eens kunnen herhalen.

Deze story was echter voor mijzelf wel een stimulans om eens grondig in die gehele  beleggingsmaterie te duiken om eens te kijken of het niet anders zou kunnen. Er moest toch wel een manier zijn om het  probleem van “vandaag rijk en morgen weer arm” te tacklen.

Na jarenlang simuleren en proberen, kwam ik tot de conclusie dat het volkomen trendneutraal handelen de meeste kansen schiep om, jaar na jaar, ongeacht de richting van de beurs, een fraai rendement te genereren. Je hoeft dan niet meer te wachten of de beurs zo goed wil zijn uit zichzelf omhoog te gaan. Je maakt gewoon winst, is het niet linksom, dan maar rechtsom. Met het scala van prachtige derivaten op onze eigen AEX kun je in feite construeren wat je maar wilt en derhalve ook een volkomen trendneutrale positie innemen. Ik bedoel dan strategieën  die geld opleveren zolang je de posities maar, via tijdige bijstellingen, trendneutraal weet te houden.

De meeste optiespecialisten zouden dit evenwel liever Delta-neutraal noemen, van mij mag het.

Het Damrak is, qua keuze in opties en futures etc,  een ware snoepwinkel voor beleggers die zich de moeite willen getroosten om zich in deze boeiende derivaten-materie te verdiepen. Dit is pas echt een “vak” wat je gewoon kunt leren, om niet te zeggen moet leren.

Je kunt met opties en futures de risico’s juist opzoeken, maar ze ook gebruiken om je posities zo veilig mogelijk te houden, met het oogmerk maandelijks winst te genereren en daadwerkelijk vast te clicken, zodat het niet meer weg kan lopen.

 

In een volgend artikel zal ik gaarne uit de doeken doen hoe je met zo’n  trendneutraal systeem continu een fraai rendement kunt neerzetten.

Degenen die hun nieuwsgierigheid niet zo lang willen bedwingen, kunnen alvast een kijkje nemen op de site  www.tarbo.nl .

Hier zijn niet alleen de resultaten, maar ook (via het artikel “Trendneutraal: De Gouden Graal ?) een systeembeschrijving te vinden.

 

Jan Breestraat

Docent 100% trendneutrale beurssystemen

 

"naar boven"