Klik hier voor...Glazen bol 1 Glazen bol 2 Glazen bol 3 Glazen bol 4

 

Beleggen zonder glazen bol !    deel 3                               

 

Na in de vorige columns te hebben geattendeerd op het verschijnsel hoe men, zelfs met de best presterende aandelen of beleggingsfondsen, soms jarenlang heel blij kan zijn, om tenslotte toch nog in de min te eindigen, nu eindelijk eens een niet mis te verstane verklaring hoe dat nu eigenlijk zo maar kan.

Welnu, het antwoord is verrassend simpel: ‘Er wordt gewoon nooit iets vastgeclickt !'

Je zit dus wel in de markt, je kunt dus al die tijd niet over je geld beschikken ,er gebeurt wel van alles en je komt dikwijls ook wel tussentijds op winst, maar daar blijft het dan bij, tot . . .

Ja, dan komt de crux:  ‘Tot het plotsklaps een keer op de beurs erg slecht gaat en er besloten wordt om het slagveld, met een fors verlies,  voortijdig te verlaten'.

 

Op zich, op dat moment, best een begrijpelijke beslissing.

Het kan tenslotte altijd nog (veel) lager !

 

Het frustrerende is echter dat men met de belegging wel degelijk mooie tijden heeft meegemaakt, waarbij de tussentijdse papieren winsten soms zelfs niet onaanzienlijke vormen hadden aangenomen.

 

Anderzijds was het eveneens ook weer een begrijpelijke en zeer menselijke beslissing om juist geen winst te nemen c.q. dus niets vast te clicken.

Met het vastclicken  wordt immers tevens radicaal de pas afgesneden voor nog hogere winsten.

Dit blijft een eeuwigdurend duivels dilemma, met een bovenmatig hoge foutkans.

Eigenlijk doe je het zo dus altijd fout. (Tenzij je de mogelijkheden van de bijbehorende derivaten kent)

Blijf je zitten, dan daalt alles, soms tot dat je het niet meer aan kunt zien.

Ga je er uit, dan gaat alles geheid  sky high !

 

Waarom dan niet direct gekozen voor een systeem wat juist gemaakt is om het resultaat, op zeer korte perioden, stelselmatig vast te clicken ?

Bij het TARBO-systeem is dat namelijk het geval en het is bovendien ook nog eens volledig trendneutraal.

Gezien deze trendneutraalheid maakt het in deze relatief korte periode ook niet zoveel uit hoe de beurs zich in die tussentijd beweegt. Ook bij een daling kun je toch rendement maken.

Hoofddoel is om de gekozen expiratiedatum te halen en er tot die tijd voor te zorgen dat de ingenomen positie zo goed mogelijk in evenwicht blijft.

De ene keer kost dat wat meer moeite dan de andere keer en in sporadische gevallen kan het ook zo zijn dat van winst geen sprake is en er een tussentijds verlies wordt vastgeclickt.

Op de 40 maandclicks mogen er dan ook gerust 3 fout gaan. (Zie Clicknieuws- quick)

Per saldo, kan met een dergelijke aanpak, toch een mooi gemiddeld rendement worden neergezet.

Bovendien valt na elke cyclus het geld weer automatisch vrij. Men kan dus daarna opnieuw beslissen om de volgende cyclus al-of niet mee te doen en wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een geplande vakantie, de gelden gewoon op rente te zetten.

 

Degenen die vervelende ervaringen met geschreven opties hebben gehad, omdat ze plotsklaps aandelen moesten afnemen terwijl ze die niet eens wilden hebben, of juist aandelen moesten leveren, terwijl ze die niet in bezit hadden, kunnen gerust zijn.

Dit systeem werkt alleen met index-opties en alles wordt, zonder geharrewar, automatisch in Euro's afgerekend.

 

Binnen het TARBO assortiment bestaan er ook een groot aantal zogenaamde “Rustige Strategieën”. Deze lopen wel langer, maar vergen aanmerkelijk minder onderhoud.

Het merkwaardige is dat deze strategieën de geprognosticeerde rendement telkens overtreffen en daarmee praktisch op hetzelfde rendement als de genoemde TARBO-quick uitkomen. Mede gezien de kleine foutkans, voor nieuwelingen ideaal om mee te beginnen. Deze strategieën zijn immers veel minder gevoelig, zodat er ook minder aan bijgesteld behoeft te worden.

Ten opzichte van traditioneel beleggen, hebben alle genoemde strategieën het voordeel dat ze eindeloos kunnen worden herhaald, zonder afhankelijk te zijn van de richting van de beurs.

Je zou er dus zeer langdurig, een mooi consistent rendement mee kunnen genereren.

 

Wanneer men logisch nadenkt zijn er qua trendrichting slechts 3 mogelijkheden, te weten:

1-                 naar boven

2-                 zijdeling

3-                 naar beneden

 

Bij traditioneel beleggen is men doorgaans alleen gebaat bij mogelijkheid nummer 1.

De kans van slagen is, in dat opzicht, dus slechts 33 %  tegen een kans op mislukking van

maar liefst 67 %.

Stel dat je boft en je komt inderdaad in situatie nummer 1. Dan nog moet je soms heel snel en doortastend handelen om niet alsnog in situatie 2 of 3 te komen.

Die winsttrefkans is dus ook nog eens onder een strikt voorbehoud.

Vul dan zelf maar in hoeveel echte succeskans er van die 33 % nog overblijft.

 

Bij trendneutraal beleggen is de trendrichting, of juist het ontbreken daarvan, in principe altijd goed. Het is dan ook het beste om zelf totaal geen mening over de richting van de beurs te hebben. Dobber maar rustig op de actuele koersbewegingen mee.

Het is een aanpak waarbij je niet behoeft te wachten of de beurs zo goed wil zijn uit zichzelf omhoog te gaan. Er is juist naar een systeem gestreefd waar je gewoon winst genereert. Is het niet linksom, dan maar rechtsom.

 

De volgende keer zal ik er nog wat verder in detail op ingaan.

Het is niet iets om er blindelings maar in te springen, je zou het eerder een vak kunnen noemen wat, net als elk ander vak, geleerd moet worden.

Maar één ding is zeker, de glazen bol kan naar de rommelmarkt.

 

De globale ins- en outs van het trendneutrale systeem is te vinden op de site www.tarbo.nl

Ook kan voor nadere info bij Google ingetikt worden: Altijd neutraal in de markt.

 

Happy Trading

 

Jan Breestraat

Docent 100% trendneutrale beurssystemen         

j.breestraat@chello.nl

"naar boven"