Klik hier voor...Glazen bol 1 Glazen bol 2 Glazen bol 3 Glazen bol 4

 

Beleggen zonder glazen bol ! deel 2

In het voorgaande artikel heb ik uit de doeken gedaan hoe grote gerenommeerde beleggingsfondsen jarenlang bezig kunnen zijn om wat rendement te vergaren en vervolgens weer jarenlang druk zijn om de zo moeizaam opgebouwde winst, vanwege een sluipende of acute daling, na een wirwar van goedbedoelde, maar dikwijls contra-productieve transacties, weer kwijt te raken. Dat de zogenaamde windowdressing niet gericht is op resultaatverbetering, maar op verdoezeling van de verliezen, is all in the game.

Voor de pensionado's onder de cliëntèle die hun pensioengelden aan deze professionals hadden toevertrouwd kan echter het beheer van de gelden het verschil uitmaken tussen een hangmat in een ver en zonnig oord of een stretch in de eigen tochtige achtertuin.Dit verarmingsproces wordt bij expirerende lijfrente-polissen namelijk pijnlijk duidelijk, als in die verloren jaren ook nog eens de rekenrente zakt van 8 naar zo'n 3%.De pensioenuitkeringen zijn dan zo laag dat je de voorgespiegelde champagne en kaviaar wel kunt vergeten en je al blij bent de kat en de hond er van te eten te geven.

Met deze debacles in het achterhoofd komt een particuliere belegger al snel tot de conclusie: “Verliezen kan ik zelf ook, daar heb ik geen duurbetaalde specialist voor nodig”.

Als de beurs vervolgens uit zichzelf stijgt is het helemaal een thuiswedstrijd. Gesteund door de gedachte dat hij in ieder geval allerlei beheerkosten en overtrokken commissies gaat uitsparen, neemt hij vervolgens het heft in eigen hand. Doorgaans begint dat met wat voorzichtige gokjes, met wisselende afloop.
De winsten en verliezen houden het kapitaal wel enigszins in evenwicht, maar echt verdiend wordt er toch eigenlijk ook weer niet. Om toch wat geld in de pot te krijgen wordt er wat meer risico genomen.
Wanneer de wind de goede kant uit waait en de sterren ook nog gunstig staan, stijgen de koersen. Maar helaas, de nu eenmaal onvermijdelijke tussentijdse verliezen vertonen hetzelfde gedrag en stijgen eveneens. Vervolgens gaat men op zoek om e.e.a. wat beter te beheersen, wat makkelijk gezegd is, maar toch steeds moeilijker is dan het op het eerste gezicht lijkt. Na een zoektocht naar enige ondersteuning komt men al snel uit bij Technische Analyse.

Als er al niet een dergelijk systeem op de site van de broker staat, of men dat te beperkt vindt, wordt het apart aangekocht en kan men aan de slag. Het grote voordeel is, dat men in ieder geval kan zien in welk deel van de grafiek men zit en wat er zoal aan vooraf is gegaan om daar te komen. Men kan ook zien op welke trajecten men de afgelopen tijd heeft gewonnen en heeft verloren en dat stemt tot nadenken. De idee ontstaat dat men gemakkelijk de winsten had kunnen laten door doorlopen en de verliezen gemakkelijk wat eerder had kunnen afkappen. Simpel toch ?

Zodra men echter vanaf het winst of verliespunt de grafiek met een kartonnetje afdekt, slaat de twijfel weer in verhevigde mate toe, omdat men zich realiseert dat de curve net zo goed precies de tegenovergestelde richting had kunnen kiezen. Men vraagt zich af of dat dan volgens de TA een vals signaal zou zijn geweest, of was het misschien net andersom en was de daadwerkelijk ingeslagen richting juist het grootste valse signaal wat je maar had kunnen bedenken ?

Een technische trader denkt al snel dat bij het doorbreken van de weerstandslijn de stieren over de hekken zullen springen om de horizon tegemoet te sprinten. In de praktijk lopen ze meestal wél de hekken om ver, maar schrikken daar zelf zo van dat ze niet weten hoe snel ze weer terug moeten rennen. De technische traders, die zich inmiddels hadden volgekocht met aandelen en call-opties, in opperste vertwijfeling achterlatend. Nadat, bij het doorbreken van de steunlijn, de beren ook al hetzelfde ontoerekeningsvatbare gedrag als de stieren vertonen, gaat men driftig aan de indicatoren sleutelen. Natuurlijk zijn die standaardinstellingen niet goed geweest en zal men dat varkentje wel eens even wassen.

Nu volgt er dikwijls een jarenlang gesleutel aan de voortschrijdende gemiddelden, de talloze indicatoren de parameters en aan alles wat maar enigszins instelbaar is.

De periode van uitproberen blijkt echter ook al niet zo gezond te zijn voor de in standhouding van het familiekapitaal. Hoewel men nog een wijle dacht dat veelvuldig optimaliseren het Ei van Columbus was, blijkt plots dat je deze truc ook te vaak kunt doen en dat het dan helemaal niet meer werkt. Plots ziet meer weer opnieuw het licht door zich te realiseren dat men goudgeld zou hebben verdiend als men alle gedane zaken precies andersom zou hebben gedaan en wordt het “contrair” handelen ter plekke uitgevonden !
Dat doet me dan weer direct terugdenken aan m'n prille jeugdjaren toen m'n vader mij voorstelde om eens “contrair” te dammen, waarbij degene die z'n stenen het snelst kwijt was de winnaar zou zijn. Dat spelletje bleek destijds echter ook al moeilijker dan het leek en ik herinner me nog dat ik me een slechte verliezer toonde door uiteindelijk, vanwege een mij niet welgevallige positie, het hele dambord, met inbegrip van m'n geheel kansloze strategie, om te keren en kwaad weg te lopen.

Inmiddels heeft de beleggingsrekening aardig wat averij opgelopen en wordt er even pas op de plaats gemaakt. Een onvervalste noodstop dus terwijl, tijdens al dit gedoe, de index *@#)! nota bene is gestegen !!

Mits voorhanden, wordt er nog een andere TA-belegger bijgehaald en er ontstaat een heftige discussie met als slotconclusie dat het toch ook niet alles is om met een geblindeerde voorruit de snelweg op te gaan. Zelfs niet met zo'n fraaie panoramische TA-achteruitkijkspiegel waar je honderden kilometers mee achterwaarts kunt kijken.

Alle rampverhalen ten spijt gloort er toch nog hoop, omdat er nog zoiets bestaat als “trendneutraal beleggen”. Een systeem waarbij de richting van de beurs en zelfs het langdurig ontbreken van een trend, totaal geen rol meer speelt. Hoe dat ongeveer werkt vertel ik u in een volgende column. Eén ding kan ik u al verklappen: Achteruitkijkspiegels en glazen bollen komen er niet aan te pas.

Voor degenen die niet zo lang willen wachten kunnen alvast een bezoek brengen aan de site www.tarbo.nl

Hier wordt een vrij uitgebreide uitleg over trendneutraal beleggen gegeven. Weliswaar geen kant en klaar recept waar je direct mee aan de slag kunt, maar het geeft een aardige indruk van wat er aan te pas komt om een systeem te leren wat in elke markt zijn vruchten afwerpt. De complete track-record treft u echter ook al op de site van Tipbelegger.nl, in de vorm van TARBO Clicknieuws-quick , met de bijbehorende toelichting.

Sinds kort zijn de edities van Clicknieuws ook te vinden op www.pf-online.nl

Behalve de reeds genoemde zijn er ook een aantal, eveneens trendneutrale, zogenaamde “Rustige Srategieen”.

Gezien de robuustheid van deze strategieën in combinatie met de mooie resultaten, zijn deze ook een overweging waard.

Jan Breestraat

Docent 100% trendneutrale beurssystemen www.tarbo.nl

"naar boven"